Hvorfor løber vi?

Featured Video Play Icon

Christopher McDougall er journalist og forfatter til bogen “Født til Løb”. En bog der klart har været med til promovere Barfodsløb.

Christopher McDougall  er nysgerrig på, hvorfor vi løber og søger svar hos Tamahuara indianerne i Mexico. Tamahuara indianerne har en særlig løbekultur. De løber langt, rigtigt langt op til 320 km i løbet af to dage. De løber i tynde lædersandaler der kun beskytter fodsålen mod rifter og det varme underlag – men der er ingen stødabsorbering i sålen. Samtidig oplever Christopher McDougall at Tamahuaraerne udstråler og forbinder en særlig glæde med det at løbe.

Udholdenhedsjagt hvor man løber efter byttet, indtil det udtrættes praktiseres kun få steder i dag bl.a. hos Kalahari buskmændene og hos Tamahuaraerne. Tamahuaraerne er kendt for at bruge løb under jagt på hjorte og vilde kalkuner. Der jages i grupper, hvor man på skift løber efter dyret. Men hvordan kan det lade sig gøre, at indhente en hjort eller et andet hurtigt dyr ved hjælp af løb. Christopher McDougall forklare dette med, at vi kan svede, det kan byttedyrene ikke, så de er nødt til at stoppe for at komme af med varmen. Vi dvs. mennesket kan arbejde eller løbe i lang tid pga. denne evne, og det gør det muligt at løbe hurtige dyr trætte. Vi er ifølge Christopher McDougall født til at løbe.

I hans bog beskriver Christopher McDougall, hvordan han invitere US eliteultraløbere til Mexico for at løbe et ultraløb sammen med Tamahuaraerne. Det er alt sammen beskrevet meget underholdende, ikke mindst pga. løberne beskrives som nogle yderst farverige personligheder.

Christopher McDougall fascineres af Tamahuaraernes løbekultur hvor løberne løber ultraløb uden løbesko, og hvor løb er lystbetonet. Han begynder at stille spørgsmål til den måde, man anskuer og praktisere løb på i den vestlige verden. Dette leder ham til forskere, der har undersøgt løbesko og disses betydning i forhold til skader. I følge Christopher McDougall er der studier der peger på, at man får flere skader ved at anvende dyre løbesko frem for billige. Bogen indeholder dog ikke kildehenvisninger der bekræfter dette.

Hos Training4all syntes vi der rejses nogle spændende spørgsmål i forhold til den gængse opfattelse af løb. Eksempelvis er det spændende at få en debat om vigtigheden af  løbesko. Den typiske løbeskos høje hæl stimulerer til hællanding og er dermed med til at præge løbestilen – er det så optimalt? Hvad sker der med vores evne til at sanse underlaget, når vi har en løbesko på med masser af stødabsorbering? Mange løbesko modvirker fodens pronationsbevægelse, er det en fordel? Eller ville mange løbere have gavn af denne bevægelse, da den har en stødabsorberende virkning?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.