Simple balanceøvelser – lær at træne din balance

Featured Video Play Icon

Det er essentielt for alle mennesker at have en vis balance. Det kræver balance at holde en stilling og det kræver balance når man bevæger sig. Alle bruger udtrykket balance men hvad er det egentligt?

Balance betyder at kunne kontrollere sit tyngdepunkt i forhold til understøttelsesfladen. Det betyder at du har hovedparten af din kropsvægt over din understøttelsesflade (i stående stilling vil understøttelsesfladen være omkredsen af dine fødder). Læner du dig f.eks. langt fremad så det meste af din kropvægt bevæge sig udover understøttelsesfalden vil du miste du balancen og falde.

Det betyder du kan gøre balanceøvelserne sværere ved eks. at samle benene så understøttelsesfladen mindskes – det gør det sværere at holde tyngdepunktet over understøttelsesfladen.  Vores sanser er afgørende for at kunne registrere vores krop, vores omgivelser og dermed for at kunne opretholde en god balance. Du kan udfordre balancen yderligere ved at forstyrre dine sanser eks. ved at lukke øjnene og rotere hovedet.

Videoen viser øvelser til at træne balance. Samtidig er øvelserne gode til at træne stabilitet over knæ og ankler – i videoen gøres øvelserne gradvist sværere. Selvom øvelserne er yderst simple vil de kunne udfordre de fleste.

Du behøver ikke vælge alle øvelserne som er i videoen. Vælg øvelser som udfordre dig, men hvor du samtidig har så meget kontrol, at du føler du kan holde stillingen. Det er også vigtigt knæet bibeholder en god position og ikke vrides dette ses f.eks. når knæet falder indad.

I videoen kan man se, at den sidste øvelse (stå på et ben med lukkede øjne og hoved rotation) er så svær i sig selv, at det bliver umuligt at læne sig frem og tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.