Bevægelse – ikke træning

Featured Video Play Icon

Bevægelse – ikke træning

Hos ”Training 4 All” er vi glade for der kommer nye perspektiver på bevægelse og træning.  I det følgende beskrives en tilgang der ligner flere moderne trends med at man skal tilbage til at leve mere basalt. Vi syntes dog ikke I skal snydes for et indblik i Katy Bowmans tilgang den er anderledes, hun er dedikeret og dygtig indenfor sit felt.

Katy Bowman har vagt opsigt over hele verden med udgivelsen af bogen ”Move Your DNA”. Hun fremlægger teori om vigtigheden af at bevæge sig meget og varieret. Bevægelse er ikke lig med træning, som hun siger er sundt, men at bevægelse er noget man skal gøre hele tiden for at stimulere kroppens væv til at blive stærkt.

Katy Bowman er amerikaner og uddannet i biomekanik. Dvs. hun er uddannet i at forstå den mekaniske del af menneskets fysik. Særligt er hun interesseret i kroppens væv som hun siger vi stimulere ved vores levevis. Ifølge hende har kroppen behov for at blive stimuleret med forskellige typer bevægelse ligesom vi har behov for at indtage forskellige vitaminer for at fungere.

Hvad er forskellen mellem træning og bevægelse. Træning er typisk noget der foregår relativt kortvarigt og typisk med en højere intensitet hvorimod vi bør bevæge os hele tiden. Katy Bowman taler her om alle typer bevægelser eksempelvis at vi skifter arbejdsstilling tit da bevægelser fra en ny stilling giver ny stimulation samt aflaster evt. belastede strukturer. At den næste arbejdsstilling altid er den bedste har fysioterapeuter sagt i årevis men få personer udlever dette i en grad som Katy Bowman.  Gør vi en bevægelse for meget sammenligner Katy Bowman dette med at overspise vitaminer hvilket kan være farligt og i hvert fald belastende.

Ifølge Katy Bowman er vi låst af vores omgivelser og kultur dvs. det at der eksempelvis er stole gør at vi sidder som stolen tillader. Hun siger at da vores forfædre forlod naturen mistede vi mange bevægelser og hun sammenligner os med hvaler i fangenskab der har begrænsede bevægemuligheder. Da vi alle lever i denne civiliserede verden er vi ikke selv i stand til at se hvad vi har mistet af bevægelser.

Katy Bowman lever selv efter det hun prædiker. Der er få møbler i hendes hjem, ingen sofa hvilket gør man skal sidde på gulvet. Da man ikke sidder så blødt på et stuegulv er man nødt til at skifte stilling ofte – man bevæger sig. Træningsredskaber og måtter ligger også frit tilgængeligt hvilket gør det let at anvende. Foran toilettet er der opstillet squatstativer så man kan vælge at sidde på hug i stedet for at sidde på traditionel vis.

”Training 4 All” mener disse tanker er spændende. Ofte produceres møbler med henblik på mest mulig komfort, men man kan spørge sig selv, om det er en fordel idet man slet ikke behøver at bevæge sig i lang tid fordi man sidder eller ligger så godt. De fleste møbler kræver kun lidt af os i forhold til f.eks. smidighed og styrke hvilket kan betyde vi understimuleres fysisk.

For mere information tjek bloggen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.