Til chi gong seminar

Training4all deltog i chi gong seminar i DGI regi. Chi gong eller qigong er en gammel kinesisk træningsform. Man kan oversætte chi gong med energi-bevægelse.

Underviser på seminaret var Sifu Yang der til daglig er underviser på Beijing University – martialarts linjen. På kurset var mange aldersgrupper repræsenteret fra unge i tyverne til ældre, både mænd og kvinder. Nogle deltagere havde baggrund i karate, tai chi andre i chi gong.

Kurset drejede sig om en serie af bevægelser udviklet af Sifu Yang, der alle havde til formål, at øge sundheden i rygsøjlen (spinal chi gong). Alle bevægelser blev udført langsomt, og der var fokus på at anvende åndedrættet samt at arbejde henimod en øget ledbevægelighed. Rygsøjlen blev bevæget i alle retninger lige fra haleben til de øverste nakkehvirvler. Fra en fysioterapeutisk synsvinkel virker det bestemt til, at være et fornuftigt og sundt træningsprogram, til at vedligeholde eller øge ledbevægelighed. Alle øvelser udføres langsomt og med fokus på korrekt teknik. Det langsomme tempo betyder, man kan nå at fortryde bevægelsen eller korrigere, hvis noget føles ubehageligt eller giver smerter. Herudover var øvelserne glimrende til at skærpe koordination, kropskontrol samt til at træne mindfullness.

Sifu Yang lavede en god undervisning i en klassisk følg mig stil. Han gav flere gange mulighed for, vi selv kunne øve de instruerede øvelser, her kom han rundt og korrigerede med stor sans for deltaljer. Det der gjorde undervisningen god var i særdeleshed at se mesteren selv udføre bevægelser. Han havde en utrolig god kropskontrol, og hans bevægelser var smukke.

Jeg fik i en pause mulighed for at tale med Sifu Yang. Men da hans engelsk var meget begrænset, og mit kinesisk ikke eksisterende var det sparsomt, hvad vi nåede omkring. På grund af sprogbarrieren kan jeg have misforstået noget, så de følgende oplysninger bygger udelukkende på min forståelse.  Yang fortalte han foruden chi gong underviser i tai chi og kung-fu på universitetet i Beijing. Han er 49 år, og har trænet siden han var barn. Han fortalte at chi gong er en bevægelsesform som er et godt supplement til kampkunst træning. Ifølge Sifu Yang er der 132 forskellige kampsystemer i Kina, hvor tai chi blot er en af dem (det kan tilføjes at der findes flere forskellige tai chi systemer). Jeg spurgte Sifu Yang, hvilken han foretak blandt de forskellige kampsystemer/chi gong og han sagde tai chi.

Da Sifu Yang hørte om min karate baggrund, inviterede han mig til at prøve forskellige kamplignende øvelser. Jeg stod overfor ham, og i langsomt tempo pressede jeg mine underarme imod hans. Øvelsen gik ud på, at man skulle forsøge at bryde den andens forsvar, ved bevæge sig, og finde en fordelagtig vinkel at trykke fra. Sifu Yang demonstrerede en fantastisk evne til at læse mit pres og flytte sig fordelagtigt. Han havde både en evne til, at være meget stabil og til at være meget eftergivende.

Samlet set var det et spændende seminar, og jeg kan kun anbefale andre at deltage en anden gang.

Peter Keller Hansen

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.