Verdensrekord forsøg – hurtigste kvinder op på Kilimanjaro

 

Artikel af løber og fysioterapeut Josephine Dewett   

Ja, du spørger garanteret dig selv, hvordan kommer man lige på den ide, at man vil lave den hurtigste tid sat af en kvinde op på Kilimajaro? Nu skal du få historien.

 

Fra drøm til virkelighed

 Det er i slutningen af februar måned, og jeg sidder i et sommerhus sammen med en masse løbevenner oppe i Thy. Jeg har lige vundet Thy Trail Marathon – Danmarks barskeste marathon og der er flere blandt os som har lavet topresultater på dagens løb, så alle er glade og humøret er højt i sommerhuset. To kammerater begynder at snakke om, at de skal løbe op på Kilimanjaro, og det vækker straks min interesse. Eller det vil sige jeg er dybt misunderlig, jeg har altid elsket at løbe i bjerge, og turen lyder bare lige som noget for mig. Drengene spørger, om jeg ikke bare skal med? Jeg behøves ikke, at spørger yderligere ind til turen eller nogen overtalelse – jo selvfølgelig skal jeg med!

 

Ikke bare at løbe op 

Planen er, at mine to kammerater løber op sammen. Derudover skal der også to andre piger med, som går op på bjerget sammen. Vi bliver ret hurtigt enige om, at det vil være en god ide, at finde en mere der vil med, så jeg har en at løbe med. Jeg spørger lidt rundt, bl.a. spørger jeg Kristina Schou Madsen fra Kristina Ekstrem Running. Jeg havde hilst på hende en enkelt gang ude til et trail løb, så jeg havde egentlig ikke gjort mig nogen forventning om, at hun ville sig ja. Men der gik ikke længe, før hun kom med en positiv tilbagemelding – hun var klar!

Kristina og jeg sad sammen og kiggede lidt på fakta omkring selve topturen, og vi endte hurtigt med at sidde og kigge på rekorderne, der var blevet løbet op på bjerget. Den kvindelige rekord er på 12 timer og 58min via Umbwe ruten (til toppen og ned igen) og er sat af Anne-Marie Flammersfeld fra Tyskland. Efter at have siddet lidt og regnet på det, kom vi frem til, at den rekord faktisk slet ikke var urealistisk at slå. 

Det vil ikke være nemt, der skal en masse træning til, god akklimatisering og masser af tilrettelæggelse til, for at det kan lade sig gøre. Vi valgte begge to at tage udfordringen op!

 

En rekord kommer ikke af sig selv, der skal ligge benhård træning bagved

Vi har lidt under et halvt år til, at vi skal lave rekord forsøget. Vi er begge to allerede i god form, men på et halvt år, kan formen rykkes yderligere et trin op. Men hvordan træner vi op til sådan et forsøg? Jeg vil nedenfor give et indblik i min træning.

 

Kredsløbstræning

De fleste har nok prøvet det, pulsen stiger, hjertet banker hurtigere og du skal til sidst hive efter vejret for at få nok ilt ud til dine arbejdende muskler. At skulle løbe op af et højt bjerg kræver en god kondition, derfor løber jeg så vidt muligt intervaller to gange om ugen. Jeg træner både intervaller på sti og i terræn. Det er ikke altid bakkeintervaller, men intervaller på mere fladt grund, er også perfekt træning til at få et bedre kredsløb. 

 

Specifik træning

På Kilimanjaro skal vi løbe cirka 4000 højdemeter. Derfor er det også vigtig med specifik træning – det vil sige at løbe en masse op af. Det gør jeg primært på Hasle bakker, som ligger i min baghave. Der er både stejle stigninger samt zigzag trails op af. Begge to er super gode at træne på, det kan hurtigt blive til mange højdemeter. Cirka 30 gange op så er der løbet 1000 højdemeter. Den eneste ulempe ved at løbe på bakker, er at de i Danmark ikke er så lange. Så selvom man kan løbe mange højdemeter, så bliver ens opadløb hele tiden afbrudt, da man skal ned for at løbe op igen.

Derfor er en anden god måde at blive god til at løbe opad på, at løbe på løbebånd og sætte en god incline på den. På den måde kan man løbe opad, så længe man har lyst til.

 

Styrketræning

Når du løber op af arbejder dine muskler koncentrisk, og du bruger både din læg, for- og baglår samt balder til at komme effektivt opad. Meget firkantet kan det at løbe opad sammenlignes med at lave massevis af et bens squats.

Derfor er det vigtigt for mig, at lave styrketræning af benene i fitness center, men derudover er træning af core også vigtig for at give mig mere stabilitet, når jeg løber.

 

At løbe ned ad

Den sidste ting der er vigtig at træne, og som mange overser, er at træne sig i at blive bedre til at løbe ned ad. En ting er teknikken, som kun kommer med masser af øvelse, en anden er at musklerne laver excentriske kontraktioner i lår og underben, for at bremse dine ben, mens du løber nedad.  Det er hårdt for musklerne og man kan nemt blive rigtig øm i benene efter at have løbet nedad i længere tid. Det er derfor rigtig vigtig at træne sig selv i, at blive hurtig til at løbe nedad – og husk øvelse gør mester.

 

 

 

Følg med os på vores facebookside Kilimanjaro World Record Attempt:

https://www.facebook.com/kristinaextremerunningandjosephinedewett/?fref=ts

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.