Til Rory Miller Seminar

Training4all deltog for anden gang i seminar med den amerikanske selvforsvarslegende Rory Miller i Hinnerup Karate Klub. Rory Miller har en baggrund i et klassisk selvforsvarsorienteret jiu-jitsu system, herudover har han trænet bl.a. judo og konkurreret i en lang række kampsportsdiscipliner. Det usædvanlige ved Rory Miller er hans arbejdsliv som fængselsbetjent i 17 år i amerikanske fængsler, hvor han har haft rig lejlighed til at afprøve kampsporten i praksis i kritiske situationer. Han har sidenhen beskæftiget sig med hvilke motiver voldsmænd har for deres handlinger – for at kunne besejre en fjende må man kende ham.

Temaet for dette kursus var principper og det at kombinere forskellige principper. Eksempler på principper var vægtstænger dvs. hvordan man kan kontrollere en modstander ved hjælp af vægtstangsprincippet et andet princip var balance dvs., hvordan man kan bryde en modstanders balance ved at finde de svageste retninger og bibeholde egen balance på bedste vis. Vi blev introduceret til et princip, hvorefter vi fik et nyt – på den måde byggede vi ovenpå. Rory lagde vægt på, at det var principper vi skulle øve i højere grad end teknikker. Principper er forudsætningen for at kunne levere en god teknik. Han påpegede at vi alle er forskellige, og derfor har behov for at gøre det der passer til os og vores læringsforudsætninger. På den måde blev en stor del af kurset en induktiv eller problemløsende måde at gå til forskellige opgaver på. Herved blev vi tvunget til, at tænke selv og agere i forhold til vores træningsniveau. Jeg synes det var rart med denne problemløsningstankegang det gjorde det hele mere let og legende – hvilket også var en af Rory Millers pointer at vi skulle lege principperne ind.

Denne tilgang gjorde også vi ofte fandt simple løsninger på opgaverne, fordi vi skulle lege og reagere. En anden pointe var at man under pres skal kunne finde en løsning hurtigt – der er ikke ret meget tid til at tænke, hvis man udsættes for vold.

Endvidere understregede Rory, at vi ikke bare skulle kopirere, men finde ikke bare vores egne teknikker men også principper.

Anskues kurset fra en fysioterapeutisk vinkel er det meget trænings-/undervisningsprincippet der er interessant dvs. den induktive eller problemløsende tilgang –  jeg lærte i høj grad med kroppen, dvs. prøvede mig frem og fik en fornemmelse for hvad der virkede for mig. Herudover anvendte Rory biomekanikken i praksis og underbyggede det han gjorde med teori.

Tak for et godt kursus. Jeg kan kun anbefale andre at træne med Rory Miller.

Hvis du vil holde dig orienteret om lignende kurser se mere på: https://www.hinnerup-karate.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.