På ”Natural Movement” kursus

Af Peter Keller Hansen

Training4all deltog i september i ”Natural Movement” kursus ledet af Morten Vinther. Morten har en lang baggrund med træning og bevægelse bl.a. en kandidat i idræt, tidligere underviser på Gerlev Idrætshøjskole og er nu underviser på Paul Petersens Idrætsinstitut. Mortens egen idrætsudfoldelse er bred med kompetencer i bl.a. gymnastik, kampsport, crossfit og nu ”Natural Movement”.

Morten indledte kurset med en kort præsentation af sig selv og ”Natural Movement”. Dette gav hurtigt indtryk af en bevægelseskultur/filosofi der er meget bred og med forskellige måder at praktisere. Men også en bevægelseskultur hvor man søger at udfordre sig på forskellig vis både med styrke, kredsløb, bevægelighed men i ligeså høj grad koordination – og på en meget varieret måde. Et centralt element er det legende og eksperimenterende dvs. at være i øvelser og bevægelser for bevægelsens egen skyld, at udforske bevægelse nysgerrigt.

De første øvelser vi lavede var forskellige kamplege, hvor man i par kun med håndleddenes kontakt skulle tilpasse sig partnerens bevægelser og undvige dennes bevægelser. Alt foregik i slowmotion og mindede om sensitivitetsøvelser fra orientalske kampsystemer.

Imellem øvelserne var der tid til refleksion og diskussion om udbyttet af øvelserne. Et emne vi berørte var frygt og det at lave noget, hvor man snuser lidt til denne følelse på en sikker måde. Herefter øvede vi forskellige parkour teknikker, hvilket gav en snert af frygt følelse. I refleksionen talte vi om relevansen af at kunne sætte sig ind i andre menneskers frygtfølelse, hvilket er væsentligt, hvis man står overfor dem som træner eller sundhedsprofessionel.

Basis kravle- og rulleøvelser var det sidste der stod på programmet inden frokosten. Øvelser som de fleste laver som børn men stopper med i løbet af barndomsårene. Tankevækkende hvor gode vi kunne være til at bevæge os som voksne, hvis vi havde holdt fast i barndommens umiddelbare bevægeglæde og lyst til at lære nyt med kroppen.

Over middag lavede vi forskellige kasteøvelser med store grene i par. Gribe og kaste på forskellige måder – der udfordrede koordination, kognition og følelser. Sjov træning der løbende blev progredieret så alle blev udfordret – et eksempel på hvordan et simpelt hjælpemiddel som en gren kan tænkes ind og være omdrejningspunkt for en meget alsidig træning. Styrke var næste punkt i programmet hvor vi løftede rundt på træstammer.

Træningen blev rundet af med, at Morten viste en rute i terrænet, hvor vi skulle forcere forskellige forhindringer, så vi fik repeteret og brugt de teknikker vi havde øvet i løbet af dagen. Dette stod på i 20 min. Dette var en genial måde at afslutte dagen på, vi fik både en opsummering på dagen og samtidig en fornemmelse for, hvordan man kunne bruge natural movement med henblik på at øge sin kondition. I mine øjne ville dette være en god træning til alle de populære forhindringsbane løb.

Tak til Morten Vinther for en god dag

www.instagram.com/morten_vinther

www.mortenvinther.dk

mortenvinther@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.