Hvad er årsagen til atleter er blevet bedre?

Featured Video Play Icon

Det olympiske motto er hurtigere, højere og stærkere – Der har igennem sportens tidslader været en konstant stræben efter at blive bedre og sætte nye rekorder. Anskues sportspræstationer i det tyvende århundrede og frem til nu er der sket en række præstationsforbedringer. Men hvad skyldes disse forbedringer? Det giver Journalist og forfatter David Epstein nogle bud på i artiklens TED Talk.

I 2012 løb den olympiske maraton  vinder på 2 timer og 8 minutter. I 1904 kom vinderen i mål på 3 timer og 28 minutter. Dvs. der er en forskel på vindertiderne på 1 time og 20 minutter. Betyder det så, at menneskeracen har udviklet sig og er blevet bedre til at præstere? David Epstein kommer med en lang række forklaringer på dette.

Der er sket en stor udvikling af det udstyr atleterne bruger i dag. Eksempler på dette er lettere sko, andet underlag på atletikbanerne og opfindelsen af startblokke til sprintere. David Epstein nævner bl.a., at præstationen blandt svømmere blev forbedret, da der kom en svømmedragt med mindre friktion.

I dag er der mange flere mennesker, der træner på en intelligent måde end tidligere. Hermed er der mulighed for at kunne finde flere talenter. Samtidig er man blevet bevidst om kropstypens betydning for, at kunne blive god til en bestemt idrætsdisciplin. Tidligere troede man, at mennesker der havde en gennemsnitlig kropsbygning, var de bedste atleter til alle discipliner. I dag ved vi, at mennesker med en bestemt kropstype, vil have fordele i forhold til bestemte sportsgrene, eksempelvis er det en fordel at være høj som basketballspiller.

I nogle idrætsdiscipliner er teknikken blevet forbedret – eksempelvis skete der en generel præstationsforøgelse blandt svømmere i 1956, da man ændrede vendeteknikken i bassinet til koldbøtter.

Herudover taler David Epstein om, at vi har fået mere viden om kroppen og om, hvad den kan klare. Han mener dette har været med til, at ændre vores mindset og skubbet vores grænser for, hvad vi tror er muligt. Denne ændring af mindset kan have påvirket udholdenhedsatleter til at gennemfører bl.a. ultraløb.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.