Detox på juicekur – hvordan virker juicekuren?

Farvestrålende, spændende juices med løfter om fornyet energi, pænere hud og vægttab – det er ganske forståeligt, at juicekure er en af de store trends i sundhedsverdenen lige nu.

 

Der findes mange forskellige juicekure med varierende sammensætning af frugt og grønt samt forskellige anbefalinger angående søvn, kosttilskud, fysisk aktivitet, mm. Fælles for kurene er, at man gennem en periode, som kan vare fra 3 dage op til flere måneder, udelukkende indtager juice. Argumentet der ofte bruges i forbindelse med disse juicekure, er at man herved kan udrense eller detoxe sin krop, og dermed undgå, at der ophobes affaldsstoffer. Dermed skulle man efter sigende nære og rense kroppens celler, hvilket vil give fornyet energi.

 

Det lyder dejligt, at man kan blive renset igennem og få mere energi ved at leve af juice et par dage, men er det virkelig så enkelt? I denne artikel kigger vi nærmere på hvilke fordele og ulemper, der kan være i forbindelse med denne type kur.

 

Fordele:

  • Juicekure kan være med til at kickstarte et vægttab og en sundere livsstil. Når man udelukkende indtager kalorier gennem juice, vil de fleste mennesker ikke indtage nær så mange kalorier, som de forbruger, hvilket vil resultere i et vægttab (Wardlaw & Byrd-Bredbenner, 2013, s. 314).
  • Indtaget af frugt og grønt vil i nogle tilfælde være højere end i den sædvanlige kost.
  • Friskpresset juice er et sundere alternativ til saft, sodavand eller andre energiholdige drikke.
  • En juicekur kan være med til at skabe større bevidsthed om appetitreguleringen og dermed spisevaner.

 

Ulemper:

  • Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der har vist at udrensning eller detox virker (Klein & Kiat, 2014). Vores organer, heriblandt tarmsystem, nyrer og lever, klarer selv denne opgave hver eneste dag.
  • Kostfibrene sorteres fra når råvarerne juices. Kostfibre bidrager til god fordøjelse og reducerer risikoen for bl.a. tarmkræft, hjertekarsygdomme og type-2 diabetes (Nordic Council of Ministers, 2014, s. 26).
  • En del vitaminer og mineraler bindes til kostfibrene og sorteres derfor fra under tilberedningen (Ringgaard, 2014). Det er altså en fordel at spise alle delene af frugt og grøntsager fremfor kun at drikke juicen, hvor kostfibrene er sorteret fra.
  • Nogle vitaminer er skrøbelige og går i stykker når råvarerne juices (Ibid.). Derudover vil vitaminindholdet falde, hvis ikke juicen drikkes med det samme. Man skal altså helst presse juicen lige inden den drikkes, hvilket kræver, at man har en juicepresser inden for rækkevidde.

 

For sunde og raske mennesker er det ufarligt at gå på juicekur eller faste et par dage. Når det så er sagt, har juicekure ingen sundhedsmæssige fordele, som ikke kan opnås ved en livsstilsændring. For de fleste vil det højest sandsynligt være udfordrende at sørge for at have friskpresset juice inden for rækkevidde dagen igennem, samt ikke at kunne spise sammen med andre i sociale sammenhænge.

 

Juice kan sagtens indgå som en del af en sund og varieret kost. De officielle kostråd anbefaler, at større børn og voksne spiser 600 g frugt og grøntsager om dagen, hvoraf minimum halvdelen bør udgøres af grøntsager (Fødevarestyrelsen, u.å.). Juice bør kun udgøre en mindre del af frugt- og grøntindtaget, primært for at sikre, at kosten kan leve op til anbefalingerne for kostfibre. Et lille glas juice kan tælle for ét stykke frugt, mens juiceindtaget derudover ikke yderligere tæller med i regnskabet (DTU Fødevareinstituttet, 2015, s. 34). Da juice indeholder en del simple kulhydrater, i form af fruktose, vil disse hurtigt blive optaget i kroppen. Derfor kan et glas juice inden træning være med til at give energi til hjernen, nervesystemet og de arbejdende muskler. Det kan være en fin og nem løsning, hvis man for eksempel træner sidst på eftermiddagen, hvor det er en del timer siden, man spiste frokost.

 

Friskpresset juice kan alt i alt være en rigtig fin måde at få lidt mere frugt og grønt ind i kosten på. Der findes et væld af lækre opskrifter på friskpresset juice, så der burde være noget for enhver smag. J

 

Referencer:

 

DTU Fødevareinstituttet (2015). Danskernes Kostvaner 2011-2013. Lokaliseret d. 15. februar 2016 på http://www.food.dtu.dk/-/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2015/Rapport_Danskernes%20Kostvaner%202011-2013.ashx?la=da

Fødevarestyrelsen (u.å.). Hvad tæller med i 6 om dagen? Lokaliseret d. 16. oktober 2016 på http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-frugt-og-mange-groensager/hvad-taeller-med-i-6-om-dagen/

Klein, A. V., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet, 2014, 1–12.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity (5th edition). Copenhagen: Nordic Council of Ministers.

Ringgaard, A. (2014). Juice og smoothie: Går vitaminerne tabt i blenderen og frugtpresseren? Lokaliseret d. 16. oktober 2016 på http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/juice-og-smoothie-gar-vitaminerne-tabt-i-blenderen-og-frugtpresseren

Wardlaw, G. M., & Byrd-Bredbenner, C. (2013). Wardlaw’s perspectives in nutrition (9. udg.). New York: McGraw-Hill.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.