Natural Movement – Vi søger tilbage til vores sande natur

Featured Video Play Icon

Af Morten Vinther, MSc. og lærer på Gerlev Idrætshøjskole

Mennesket har formået at gøre sundhed, læring og bevægelse til arbejde, i Natural Movement prøver vi at finde tilbage vores oprindelige måde at opnå disse kvaliteter på – legen, nysgerrigheden og udforskningen.

Natural Movement er en bevægelsesfilosofi for det sunde, aktive menneske, der vil genopdage eller genlære at bevæge sig, på en naturlig, fri og legende måde. Det handler bl.a. om styrke, smidighed og udholdenhed. Men det handler især om lysten til at lege som et centralt element i menneskets indlæring, lysten til at udfordre sig selv og lysten til at bevæge sig for bevægelsens skyld.

Det er en ny trend inden for bevægelseskulturen, der søger tilbage til rødderne. En sådan praksis går ud på at udforske, udvikle og udvide menneskets naturlige bevægelser. Bevægelser, der ofte bliver negligeret i det moderne samfund, herunder i fitnesscenterets kunstige og ofte indskrænkende rammer.

Movement tilgangen arbejder med fundamentale menneskelige egenskaber for at fremme kropslige kompetencer, så man bedst kan dyrke de discipliner, man ønsker, med en krop, der er så robust og modstandsdygtig over for skader som muligt.

Filosofien omkring denne kultur handler ikke bare om træning for at opnå et kropsligt skønhedsideal, men i højere grad om mere holistisk tilgang til bevægelse, sundhed og velvære, hvor respekt og anerkendelse af vores evolutionære historie er i centrum for at kunne indgå som et bidragende menneske til den verden vi alle er en del af.

Ideen om at have en bevægelsespraksis der tager udgangspunkt i menneskets historie er på ingen måde ny, men i senere år er den blevet populariseret af bla. Erwan Le Corre, der i 2008 grundlagde systemet Movnat. Erwan udviklede sin praksis sideløbende med Parkours grundlæggere, Yamakasi, i Paris, men søgte med tiden væk fra byen og ud i naturen.

Movement-kulturen er især på det sidste blevet populariseret af israeleren Ido Portal, der blandt andet har trænet den kendte MMA-fighter Conor McGregor og desuden været med til at skabe debat om menneskelig bevægelse og fitnesskulturen. De seneste år er der dukket et stadig stigende antal dygtige undervisere op med mange forskellige tilgange. Fælles for dem er dog at bevægelsespraksissen står i centrum, og fitness er et biprodukt af denne, ikke målet i sig selv.

Som lærer på Gerlev Idrætshøjskole har jeg været privilegeret nok til at udvide min egen research og praksis med undervisning af et stort antal elever siden 2014. Min baggrund inden for en bred vifte af bevægelses- og sundhedsdiscipliner fik mig til at researche og stille spørgsmålstegn ved den måde vi formidler fitness og historien om den sunde krop på. I de senere år har jeg selv bevæget mig i en retning af en endnu højere grad af fokus på kvalitet i bevægelse, kombineret med en mere legende og nysgerrig tilgang i træningen. Personligt er jeg overbevist om at det på den lange bane skaber vi gladere, stærkere og sundere mennesker ved at anerkende vores biologiske og evolutionære historie, og prøve at skabe en livsstil og bevægelsesfilosofi der kombinerer moderne teknologi og samfund med en evolutionær forståelse for vores fysiologi. Det betyder blandt andet at udfordre krop og hjerne med en lang række bevægelsesdiscipliner og opgaver, at gå mere i bare fødder, klatre i træer, slås, kaste, gribe, kravle, hoppe, danse, løbe, svømme og ikke mindst at holde en legende tilgang til bevægelse og sundhed og huske at gøre det sammen med andre.

Mine elever sagde det meget fint ved at større arrangement på højskolen, som et svar på de andre elevers undren over at de ofte grinede imens vi trænede.

  

”Sig hvad I vil – VI har det sjovest!”

– Natural Movement hold på Gerlev Idrætshøjskole 2016

 

Se mere på:  www.brainbodymove.com

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.