Hvorfor vælge fuldkorn?

Skrevet af Janne Nellemann Pedersen. Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed.

 

Der er flere fordele ved at spise fuldkorn. Fuldkorn betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldele, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. En af fordelene ved at spise fuldkorn er, at du vil spise mindre, fordi fuldkorn mætter rigtig godt. Det bliver derfor lettere at holde vægten. En anden fordel er, at fuldkorn er godt for fordøjelsen, og holder maven i gang. Derudover forebygger fuldkorn sygdomme, da det indeholder vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at forebygge sygdomme som f.eks. type-2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 75 gram fuldkorn om dagen som en del af en varieret kost.

Sådan gør du:

  • Spørg efter fuldkornsbrød, når du handler hos bageren.
  • Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel.
  • Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager derhjemme.
  • Spis fuldkornsbrød i stedet for det hvide brød.
  • Gå efter Fuldkornsmærket, når du køber ind. Fuldkornsmærket er din garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris, pasta mm.

Fuldkornmærket

Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af. Fuldkornsmærket stiller også krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre.

 

  

 

Hvor meget er 75 gram fuldkorn?
For at få 75 gram fuldkorn kan man spise en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød. Andre eksempler på, hvor meget 75 gram fuldkorn svarer til, er vist på billederne:

Referencer:
Fuldkornspartnerskabet. (u.å). Hvad er fuldkorn? Hentet den 28. december 2017 fra http://www.fuldkorn.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.